Waar gaan we naartoe? Naar de Wadden!

Kreta, Malta, Venetië; het hoeft helemaal niet zo exotisch wanneer het op vakanties aankomt. Ook in eigen land is nog genoeg te beleven! De Wadden zijn hiervan het levende bewijs.

Onze noordelijke eilanden staan bol van schitterende natuurgebieden en daarbij behorende uitzichten. Daarbij hebben ze een een rijke geschiedenis en vind je er dan ook vele musea te vinden die daar getuige van zijn. En wat te denken van de vele activiteiten op verschillende gebieden die er het hele jaar door worden georganiseerd? Geloof ons nou maar, tijdens een vakantie op de Waddeneilanden zul je je absoluut niet snel vervelen. Lees verder voor een voorproefje van wat er zoal op Ameland te beleven is!

Cultuur

Zoals iedere streek zijn eigen spraak en gebruiken kent, is Ameland absoluut geen uitzondering. Amelands is een nog veel gebezigd dialect onder de bewoners die -’t zal je niet verbazen – Amelanders worden genoemd. Daarmee is het eiland ook behoorlijk uniek, aangezien de dialecten van Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog aan het uitsterven zijn.

Amelanders houden er ook hun eigen tradities op na. Zo vieren ze Sunneklaas op 5 december, een feest dat op een geheel eigen manier wordt gevierd; buitenstaanders zijn er op die datum eigenlijk ook helemaal niet welkom!

Activiteiten

Ongeacht de tijd van het jaar kun je Ameland niet bezoeken zonder Bornrif te hebben bezocht, de karakteristieke vuurtoren van het eiland. Alleen wanneer je hoogtevrees hebt zou je de klim uiteraard niet moeten maken! Je mist dan wel een prachtig uitzicht over het gehele eiland.

Gelukkig is er het hele jaar door genoeg te doen. Wat dacht je van een demonstratie van de beroemde Paardenreddingboot? Tegenwoordig vaart de reddingsdienst vanuit de Ballumerbocht uit met een motorsloep, maar toeristen wordt nog altijd een schitterende blik in het roemrijke verleden van de heldhaftige samenwerking tussen paard, mens en zee gegund.

Verder kun je het hele jaar door op het eiland terecht voor verschillende culturele festivals en sportevenementen! De Horizontoer, het Rôggefeest, de Open Watersportdag en de Kunstmaand van Ameland wil je toch niet missen? Boek dan ook een last minute naar Ameland of plan je reis juist ver van tevoren!

Tags: