Vakantiebestemming? De Wadden natuurlijk!

  • Home
  • Reizen
  • Vakantiebestemming? De Wadden natuurlijk!

Je hoeft slechts de kustgrens van Nederland op te zoeken voor een unieke ervaring. En dan de oversteek te maken naar de noordelijke eilanden, uiteraard!

Wat is het toch met die drang naar exotische oorden en ultieme kicks? Er is in eigen land nog genoeg te beleven! We kunnen je simpelweg wijzen op het bestaan van de Waddeneilanden om die uitspraak kracht bij te zetten. De rijke geschiedenis, de schitterende natuurgebieden en de prachtige uitzichten zijn ervaringen die je absoluut niet wilt missen. Je hoeft er niet eens het land voor uit om met een onbekende cultuur in aanraking te komen! Dat bewijst Ameland wel.

Cultuur

Wanneer er sprake is van een eigen taal of dialect dat hardnekkig genoeg is om in de 21ste eeuw te kunnen overleven, dan is er sprake van een eigen cultuur. Op de overige Waddeneilanden is die eigen spreektaal aan het uitsterven maar het Amelands floreert tot op de dag van vandaag nog. En ook op andere fronten komen de typische Amelandse gebruiken nog steeds tot uiting. Behalve traditionele klederdracht wordt er bijvoorbeeld ieder jaar Sunneklaas gevierd, een unieke variant op het ons welbekende Sinterklaasfeest. Het heeft Germaanse wortels en hoe het precies in zijn werk gaat, is slechts bekend bij de bewoners zelf; buitenstaanders zijn op 5 december niet welkom! Je bent dus gewaarschuwd…

Activiteiten

Maar niet getreurd, in de rest van het jaar ben je van harte welkom om je vakantie op Ameland te komen vieren in je vakantiehuisje in Ameland! En da’s maar goed ook, aangezien er genoeg te beleven valt. Natuurlijk mag je het schitterende uitzicht vanaf Bornrif, de karakteristieke uitkijktoren, niet missen. En het hele jaar door worden er diverse festivals gehouden. Kunst en cultuur vieren hoogtij op Ameland, waarom het ook een populaire bestemming is voor artistiekelingen! Onder andere de Horizontoer is hier een mooi voorbeeld van.

Voor een Amelandse traditie die wél met toeristen wordt gedeeld, zou je een demonstratie van de Paardenreddingboot mee kunnen maken. Sinds 1988 vaart er een motorsloep uit ter hoogte van Ballumerbocht maar tot die tijd trokken paarden de reddingboten trouw voort. Kortom, een bijzonder spektakel om mee te maken, dit nauw verband tussen mens en natuur!

Ook voor verschillende sport- en wandeltochten – onder andere op het water – moet je op Ameland zijn. Houd de evenementenagenda’s nauwlettend in de gaten om te bepalen wanneer jij je vakantie naar dit schitterende Waddeneiland gaat boeken!

Tags: