Het is belangrijk om methodisch te werk te gaan. Volg de hieronder beschreven stappen dan kan er niet veel meer mis gaan.
Hoe groot en hoeveel?
De oppervlakte van het dak bepaald de capaciteit van de dakgoot! Niets is vervelender dan een dakgoot die overloopt. Hieronder zie je een schema met de minimale dakgoot maat op basis van de oppervlakte van het dak:
- minder dan 60m2 = 100mm dakgoot
- minder dan 100m2 = 125mm dakgoot
- minder dan 130m2 = 150mm dakgoot
- minder dan 150m2 = 180mm dakgoot
Het water dat wordt opgevangen door de dakgoot moet verder afgevoerd worden door regenpijpen. Er mag maximaal 8 meter dakgoot uitkomen op één dakuitloop (regenpijp). Als stelregel wordt gehanteerd dat voor iedere m2 dakoppervlakte u 1cm2 regenpijp diameter moet aanhouden.
De dakgoot hang je op in gootbeugels. Tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 centimeter zitten. Je kunt eenvoudig bereken hoeveel beugels je nodig hebt door de lengte van je dakgoot op te meten. Welk soort beugel je nodig hebt is afhankelijk van de situatie. Er zijn gootbeugels om aan de muur te bevestigen en beugels die onder de dakpannen aan het dakbeschot bevestigd kunnen worden.
Stappenplan
- Maat en hoogte bepalen
- Plaatsbepaling gootbeugels
- Gootbeugels plaatsen
- Dakgoot op maat maken
- Dakgoot plaatsen
- Regenpijp aansluiten
Wanneer je precies weet welke maat dakgoot je nodig hebt, hoeveel regenpijpen en het aantal gootbeugels dan kun je beginnen. De eerste en laatste beugel bepalen de afschot. Breng ook bij de eerste en laatste dakgootbeugel een fixeerpunt aan om de dakgoot op de juiste plek neer te leggen. Om de regenpijp vrij te houden van bladeren en ander vuil is het aan te raden om een boldraadrooster te gebruiken.
Tip! U kunt een lat verticaal op het dak leggen, om te zien of de dakgoot op goede hoogte zit!