Hier moet je op letten tijdens het kopen van een elektrische fiets

  • Home
  • Diversen
  • Hier moet je op letten tijdens het kopen van een elektrische fiets

Het is alweer mei, dit betekend dat het fietsseizoen weer voor de deur staat. Zodra de zon begint te schijnen komen de fietskriebels bij alle mensen weer naar boven. Ze rennen naar de scheur om daar teleurgesteld te worden. In de winter is er weinig aan de fiets gedaan en hij staat als oud vuil tegen de werkbank aan. Onderweg naar werk zie je ook heel veel elektrische fietsen, stiekem wil zelf ook wel een mooie elektrische fiets kopen. Wij geven je een aantal tips waar je op moet letten tijdens het kopen van je elektrische fiets.

Het kopen van een elektrische fiets valt nog niet mee. De E-bike markt is hot en er wordt door veel verschillende merken reclame gevoerd. Het beste is om eerst een selectie te maken uit een aantal merken die zich de afgelopen jaren wel bewezen hebben. Dit zijn de:

Dit zijn kwalitatief sterkte merken, bij aanschaf van één van deze merken weet je zeker dat je geen rotzooi koopt.

Welk model past bij mij

Nu je al een keuze hebt kunnen maken uit één van de vele merken is het tijd om te bedenken waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Dit is namelijk van belang om het juiste model te kunnen kiezen.

Wil je de elektrische fiets alleen voor het werk gaan gebruiken? Dan is de actieradius en de mogelijkheid tot het kunnen plaatsen van veel fietstassen belangrijk. Als de afstand tussen je huis en werk meer dan 15km is dan ben je al vrij snel genoodzaakt om het uitgebreide accupakket te kiezen, omdat er anders de kans bestaat dat je stil komt te staan. Let er ook op dat de batterij bij winterse temperaturen sneller leeg zal zijn dan in de zomer.

Welke motor moet ik kiezen

Als je een elektrische fiets aan gaat schaffen dan heb je keuze uit drie typen motoren: de voorwielmotor, de middenmotor of de achterwielmotor. Elke motor heeft zijn eigen voor en nadelen. Over het algemeen is de middenmotor momenteel “het beste”, maar deze is logischerwijs ook het duurste. Bij een middenmotor is het gewicht van de fiets op de juiste manier verdeeld, dit zorgt voor meer fietscomfort. De voorwiel motor wordt vaak als onprettig ervaren, omdat het soms lijkt alsof je geen controle meer hebt. Mensen die eerst een voorwielmotor hebben aangeschaft stappen vaak bij de volgende aanschaf vaak alsnog over op een middenmotor.

Maak een proefrit

Het beste is om naar een lokale fietsenmaker te gaan en eens op verschillende fietsen een proefrit te maken. Zo kun je zelf het beste het verschil tussen de verschillende systemen en kwaliteit ervaren. Denk goed over de aanschaf van je elektrische fiets na, want voor een kwalitatieve e-bike ben je al snel tussen de € 2200,- tot € 3000,- kwijt. Het is dus ook verstandig om het goed te laten verzekeren of om een paar camera’s op te hangen

Tags: