Rode wijn

Een lekker glas rode wijn tijdens het eten. Een waar genot. Er zijn verschillende soorten rode wijn en ieder met zijn of haar eigen unieke smaak. Bekende namen zijn een merlot of een carbernet sauvignon. Om rode wijn te krijgen weken de schillen zo’n 24 uur in de most.  Hierdoor staat ook een rode kleur. Alleen bij welk gerecht is rode wijn nu echt lekker en wat zijn naast de merlot en de carbenet sauvignon nog meer hele fijne rode wijnen? De antwoorden op die vragen vind je in deze blog.

Rode wijn en eten

Rode wijn is over het algemeen een droge wijn. Als de kleur licht is, dan is de wijn nog jong. De smaak is dan nog wat fruitiger. Een meer rijpere rode wijn is vaak krachtiger en zacht van smaak. Dit kun je zien aan de kleur van de wijn die ook roder is. Een regel die je kunt onthouden voor het drinken van wijn bij het eten is: wit met vis en vlees met rood. Uiteraard is het nog steeds een persoonlijke voorkeur of je witte wijn met vis eet of met vlees. Dit geldt ook voor het drinken van rosé wijn of rode wijn bij een bepaald gerecht.

Mocht u er wel voor kiezen om rode wijn met vlees te combineren dan is de combinatie van rood vlees een hele lekkere één. Denk daarbij aan een stuk biefstuk. Een zeer goede combinatie met rode wijn. Een lichte rode wijn past goed bij gerechten die paddenstoelen bevatten. Denk daarbij aan risotto, champignon pasta, hartige taart en de Franse keuken.

Een meer rijpere wijn past goed in combinatie met gegrild eten, zoals de Spaanse en Italiaanse keuken. Dan is er ook nog een vollere rode wijn. Deze wijn past goed bij rijk vlees, zoals: geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Ook rund, lam, varken en wild passen goed bij een vollere rode wijn.

Verschillende soorten rode wijn

Bij de verschillende gerechten horen dus ook verschillende wijnen. Onder te verdelen in een lichte, medium en volle rode wijn. Voor een lichte rode wijn zijn de pinot noir, St. Laurent, gamay, carignan en de counoise erg lekker. Bij een medium rode wijn kun je denken aan sangiovese, tempranillo, cabernet franc, babera negroamaro, zinfandel, carmenere, nebbiolo en de merlot. Smakelijke volle rode wijnen zijn: de cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourverde en nero d’avola. Uiteraard is de keuze nog steeds aan jezelf welke wijn jij lekker vindt en goed vindt passen bij een bepaald gerecht.

Tags: